Każdy doświadczony wędkarz wie, że robaki stanowią doskonałą przynętę nie tylko dla ryb spokojnego żeru, lecz również dla wielu drapieżników. Jeśli zdecydowałeś się na ich zakup, a nie wiesz, w jaki sposób je przetrzymywać do momentu połowu, poniższe wskazówki z pewnością Ci pomogą!
Jak przechowywać robaki na ryby?
Przechowywanie robaków, choć początkowo może wydawać się trudne, tak naprawdę nie sprawia większych problemów. W zależności od tego, na jakiego rodzaju przynętę się zdecydujemy, sposoby będą się nieco od siebie różniły.
Aby przechowywać dżdżownice potrzebna jest jedynie skrzynka wypełniona żyzną glebą, którą należy postawić w chłodnym i zacienionym miejscu, z daleka od słońca i źródła ciepła. Doskonale sprawdzi się w tym celu garaż lub piwnica. Takie warunki idealnie sprawdzą się przez długi czas – nawet kilka miesięcy, co sprawia, że nawet w czasie zimy będziemy mogli skorzystać ze świeżej i żywej przynęty.
Nieco inne możliwości przechowywania ma rosówka, którą można trzymać wewnątrz pudełka wypełnionego świeżą trawą przez zaledwie kilka do kilkunastu godzin. Dłuższy czas ich przechowywania w ten sposób pogarsza ich wygląd oraz witalność. Ale w świeżej, tłustej ziemi rosówka będzie czuła się bardzo dobrze przez kilka tygodni do czasu jej przetrawienia, potem ziemię należy wymienić i tak można przetrzymać robaka do kilku miesięcy.
Do przechowywania pijawek wystarczy zwykłe pudełko na robaki. Nie muszą być one traktowane w żaden specjalny sposób – nie ma nawet konieczności wypełniania wodą pojemnika. Z kolei, aby przechowywać pędraki również przyda się nam pudełko, należy je wypełnić sypką, choć nie przesuszoną ziemią i trzymać w chłodnym miejscu np. wewnątrz lodówki.
Białe robaki na ryby – jak przechowywać?
Świetnym rodzajem przynęty są białe robaki – w tym przypadku również warto wiedzieć, jak należy je przechowywać. Idealna temperatura do ich przechowywania to około 0-2 stopni Celsjusza. Ich żywotność zależy od pory roku – w ciepłe miesiące jest niższa, zaś w okresach chłodniejszych może wynieść do kilku tygodni.
Białe robaki można również trzymać w zamrażarce – po rozmrożeniu będą nadal świeże i doskonale nadające się raczej jako dodane do zanęty, przynęty przyciągające ryby. To rozwiązanie sprawdzi się szczególnie latem, gdy wysoka temperatura szkodzi naturalnej przynęcie oraz zanęcie – tracą one zarówno swój apetyczny dla ryb smak, jak i świeżość. Owszem, można przechowywać je w lodówce, jednakże tylko przez krótki okres czasu, po którym nie będą nadawały się do użytku. Czas ten wynosi mniej więcej kilka do maksymalnie kilkunastu dni.
Inaczej jest w przypadku zamrażarki – wrzucenie tam przynęty lub zanęty po wędkowaniu sprawi, że nie straci ona swoich walorów smakowych. Mrozić można także białe robaki, warto jednak zapamiętać kilka ważnych zasad. Przede wszystkim należy je najpierw przesiać przez sita, oddzielając trociny. Następnie należy wsypać białe robaki do szczelnie zamykanej torebki i usunąć z niej całe powietrze. Wskazówka – podziel robaki na mniejsze porcje – nie należy przechowywać ich zbyt wiele w jednym miejscu. Dodatkowo, ważne jest szczelne zamknięcie torebki – w przeciwnym razie mogą one znaleźć się w jedzeniu znajdującym się obok. Ten sam sposób mrożenia idealnie nadaje się również do mrożenia poczwarek robaków białych (tzw. kastery).
Co jeszcze należy wiedzieć? Otóż rozmrożone białe robaki bardzo szybko tracą swój naturalny kolor, zatem najlepszym sposobem jest ich rozmrażanie niemalże bezpośrednio przed użyciem. Najlepiej stosować je również jako mieszankę do zanęty, zaś do łowienia stawiać na świeże przynęty.
Doświadczeni wędkarze wiedzą, że rozmrożone białe robaki idealnie nadają się do nęcenia ryb spokojnego żeru – można dodać je do kul zanętowych przed rozpoczęciem łowienia. Tego rodzaju zanęty nie rozpadają się ani nie rozsypują po dnie, dzięki czemu zanęta może pozostać w jednym miejscu przez dłuższy czas.
Co oprócz białych robaków? Przynęty na ryby!
Przynęty, jakich używają wędkarze, podzielić można na przynęty żywe i sztuczne. Każde z nich ułatwiają łowienie i przyciągają różne gatunki ryb. Odpowiedni dobór wpływa na to, czy połów będzie owocny.
Wielu wędkarzy stawia na przynęty żywe, ze względu na ich uniwersalność. Do najpopularniejszych z nich należą:
- białe robaki, czyli inaczej larwy muchy. Uwielbiany w szczególności przez płocie i karpie. Dostępne w dobrym sklepie wędkarskim białe robaki idealnie nadają się do przechowywania w szczelnie zamykanym plastikowym pudełku z niewielkimi otworami, gwarantującymi dopływ powietrza. Białych robaków nie można przechowywać zbyt długo, lecz można je mrozić w szczelnie zamykanych, plastikowych torebkach. Po rozmrożeniu najlepiej sprawdzą się jako dodatek do zanęty.
- dżdżownice – istnieje naprawdę wiele gatunków dżdżownic. Są one również powszechnie dostępne – w awaryjnych sytuacjach wędkarze mogą je znaleźć samodzielnie w ziemi. Ryby najlepiej lubią dobrze odżywione dżdżownice z żyznej gleby, które mają głęboki, czerwony kolor. Intensywnie czerwone robaki przyciągają ryby podczas żeru. Decydując się na tego rodzaju dżdżownice masz również pewność, że są jędrniejsze, dzięki czemu lepiej trzymają się haczyka.
- rosówki – zaliczane do największego gatunku dżdżownic rosówki najczęściej spotkać można po nocy intensywnych opadów lub gdy o poranku występuje duża rosa. To przynęta uznawana za ekskluzywną – trudno znaleźć ją w naturalnych warunkach, a dostępna w sklepie oferta jest importowana głównie z Kanady. Stanowią przysmak dla wielu gatunków ryb, takich jak karp, sum czy węgorz. Ich przechowywanie wymaga specjalnych warunków, nie tolerują słońca, można ugotować je w kilka chwil.
- pijawki – każdy znawca wędkarstwa doskonale wie, że pijawki stanowią doskonałą przynętę dla wielu gatunków ryb. Na pijawki chętnie skuszą się takie ryby jak leszcz, karp czy sum, a także ryby pływające w rzekach – brzany i klenie. Ze względu na to, że pijawki są dużych rozmiarów i mają stosunkowo twardą skórę, a także charakteryzują się znaczną żywotnością, znajdują zastosowanie jako robaki na spore ryby. Ich przechowywanie również nie jest problematyczne.
- pędraki – idealne dla ryb szczególnie wiosną, gdy ryby szukają mięsnych, pełnych białka przekąsek. Można na nie złowić ryby takie jak karp, płoć czy okoń. Są niezwykle delikatne, dlatego należy bardzo uważać, aby nie spadły z haczyka.
Wędkarze mogą również skorzystać z innego rodzaju przynęty – wiele ryb, w tym np. sandacz, z całą pewnością skusi się na sztuczne przynęty, które łatwo przechowywać. Każdy wędkarz musi jednak znaleźć swoją metodę na łowienie ryb i ulubioną przynętę.