Ile dżdżownic do kompostownika?

Podziel się

Kompostowanie znane jest wszystkim, którym bliski jest nurt zero waste – dzięki niemu można ekologicznie wykorzystać powstające odpadki, a także stworzyć wartościowy nawóz. Do pojemnika z resztkami warzyw i owoców, wymieszanego z ziemią, należy włożyć dżdżownice, najlepiej dżdżownice kalifornijskie – sprawdź, ile ich potrzeba we własnym, przydomowym kompostowniku.

Kompostowanie odpadów – czym jest?

Kompostowanie odpadów to ekologiczny i naturalny proces polegający na przekształcaniu odpadów organicznych w nawóz. Do kompostowania potrzebne jest zachowanie odpowiedniej temperatury, wilgotności oraz dostępu tlenu, które stanowić będą dobre warunki do rozkładu materii organicznej przez np. dżdżownice. W ten sposób powstaje kompost, czyli naturalny nawóz bogaty w cenne składniki odżywcze, który idealnie nadaje się do uprawy roślin.

Zalety kompostowania

Zastanawiasz się, dlaczego warto kompostować? Kompostowanie przynosi całe mnóstwo korzyści zarówno dla osób indywidualnych, jak i całego społeczeństwa – to rozwiązanie bardzo ekologiczne, które służy naszej planecie. Jest ono bardzo dobre dla środowiska, gdyż ze względu na to, że jest to sposób na segregację odpadów organicznych i nieorganicznych, pozwala zwiększyć recykling drugiej grupy i zredukować liczbę odpadów nierecyklingowanych. Zapewnia również dobry, zdrowy nawóz – kompostowanie to metoda na uzyskanie wysokiej jakości, naturalnego nawozu, idealnego dla roślin doniczkowych, jak i ogrodowych. Dodatkowo, decydując się na kompostownik kosz na śmieci zapełnia się znacznie wolniej.

Kompostowanie ma wiele zalet, a do tego może się nim zajmować dosłownie każdy – to bardzo proste czynności, do których nie jest potrzebna fachowa wiedza, a zyskuje na tym przyroda, środowisko i społeczeństwo.

Kompostowanie – możliwe sposoby

W zależności od miejsca istnieje kilka metod kompostowania:

  • kompostowanie pryzmowe – stosowanie pryzmy kompostowej może mieć miejsce np. na działce lub w ogrodzie, odsłoniętym od widoku – nie jest zbyt estetycznym rozwiązaniem. Pryzma kompostowa zapełniana jest odpadkami układanymi w stos, który dojrzewa na powietrzu.
  • kompostowanie w pojemniku – ten sposób polega na wrzucaniu odpadów do specjalnego pojemnika – jest on tak zaprojektowany, aby nie uwalniał się z niego przykry zapach. Plastikowy kompostownik może stać np. w ogrodzie.
  • kompostowanie z dżdżownicami – to metoda kompostowania, w której biorą udział dżdżownice – idealnie sprawdza się dla osób, które nie posiadają dużej przestrzeni, a chcą kompostować odpadki organiczne.

Dżdżownice kalifornijskie – idealne do kompostownika

Dżdżownice kalifornijskie to najlepszy rodzaj dżdżownic do produkcji kompostu – biohumusu, który stanowi niezwykle wartościowy, naturalny nawóz. Hodowla dżdżownicy kalifornijskiej możliwa jest zarówno w warunkach ogrodowych, jak i domowych – na balkonie, w garażu czy w piwnicy.

Dżdżownice kalifornijskie żywią się organicznymi resztkami, które trafiają do kompostownika. Ich pokarm stanowić mogą właściwie wszystkie odpady, które są przeznaczone na kompost. Przetrawione przez dżdżownice resztki stanowią cenny nawóz wysokiej jakości.

Dlaczego dżdżownica kalifornijska? W odróżnieniu od innych gatunków dżdżownic, dżdżownica ta nie jest wybredna pod względem pożywienia, potrafi zjeść naprawdę dużą ilość pokarmu, a także szybko się rozmnaża, co znacząco zwiększa ich skuteczność. Właśnie dlatego będzie ona najlepsza do kompostownika.

Ile dżdżownic potrzeba do kompostownika?

Po wyborze dżdżownic kalifornijskich do kompostownika stajemy przed decyzją o tym, jaka ich ilość jest potrzebna. Otóż liczba dżdżownic jest zależna od ilości produkowanych odpadów organicznych. W tym przypadku warto wiedzieć, że w ciągu jednego dnia dżdżownice mogą przerobić ilość odpadów odpowiadającą ich masie, czyli tyle, ile same ważą.  Do przerobienia 1 kg resztek dziennie potrzebny będzie 1 kg dżdżownic. Zazwyczaj, dla przeciętnej rodziny składającej się z czterech osób, wystarczy około 300 – 500 dżdżownic kalifornijskich, jednak początkowo można zakupić ich mniej, gdyż bardzo szybko się rozmnażają.

Co można wrzucać do kompostownika?

To, co znajdzie się w kompostowniku ma ogromne znaczenie dla jakości kompostu – od tego, co się wrzucimy zależą naturalne procesy, jakie w nim zachodzą. Właśnie dlatego zaczynając kompostowanie na działce, w ogrodzie czy w domu, warto posiadać wiedzę o tym, co może znaleźć się w kompostowniku, a co nie.

Do kompostownika można wrzucać:

  • organiczne odpady, takie jak resztki oraz obierki z warzyw i owoców, rozdrobnione skorupki jaj, fusy z kawy czy herbaty,
  • liście,
  • ścinki ogrodnicze,
  • słomę, wióry, korę,
  • popiół drzewny, torf, nawozy mineralne,
  • papier, tekturę, gazety (pozbawione barwników), chusteczki,
  • czerstwe pieczywo.

Do kompostownika nie należy wrzucać:

  • skażonych lub toksycznych substancji, chorych roślin,
  • spleśniałych owoców, warzyw i pieczywa,
  • kości, mięsa i tłuszczy,
  • resztek nieorganicznych,
  • resztek nierozdrobnionych,
  • skórek owoców cytrusowych,
  • popiołu o pochodzeniu innym niż drewniane,
  • papieru z nadrukiem,
  • liści orzecha i dębu.

Jeśli zależy nam na dobrej jakości, ekologicznym kompoście, warto unikać również wszelkiego rodzaju odpadów, które mają jakikolwiek związek z pestycydami czy innymi chemicznymi dodatkami.

 

4.5/5 - (2 votes)